Zwarte bladzijde

IJshockeyscheidsrechters steeds vaker doelwit geweld

TILBURG - De scheidsrechters in het ijshockey krijgen steeds meer te maken met verbaal en fysiek geweld van spelers, ouders, bestuursleden en supporters. Uit protest laten de scheidsrechters alle wedstrijden in de ere- en eerste divisie een kwartier later beginnen.

De Tilburgse arbiter Ruud van Baast merkt de laatste jaren dat scheidsrechters steeds vaker het doelwit van agressief gedrag zijn. De protestactie is vooral een waarschuwing.

Noodklok
De scheidsrechters luiden de noodklok. Maar veel indruk lijkt het niet te maken in de ijshockeywereld.

 

Zeker 74 doden bij supportersgeweld Egypte

Bij supportersgeweld in Egypte zijn woensdag zeker 74 doden gevallen. Dat meldt een medewerker van de gezondheidsdienst van de stad Port Saïd. Dat gebeurde nadat Al Masry uit de havenstad met 3-1 van Al Ahly had gewonnen. Het aantal slachtoffers neemt nog toe. Er zijn honderden gewonden gevallen.

Fans van de winnende ploeg bestormden het veld en vielen spelers en supporters van Al Ahly aan. Daarbij werden onder meer stenen en flessen gegooid. De vijandelijkheden zetten zich ook buiten het stadion voort.

Fans van Al Masry en Al Ahly uit Caïro hebben een langstaande vete. De laatste jaren braken bij ontmoetingen tussen de twee clubs vaker ongeregeldheden uit. De wedstrijd tussen Al-Ismailiya en Zamalek is vlak na de incidenten gestaakt. Fans van Zamalek, de aartsrivaal van Al-Ahly, hebben, uit woede van de staking van de wedstrijd, delen van het stadion in Cairo in brand gestoken. Het is onduidelijk of de brandstichting met de rellen in Port Said te maken heeft.

Het parlement van Egypte heeft donderdag een spoedzitting georganiseerd om zich te buigen over het dodelijke voetbalgeweld. Dit heeft de staatstelevisie van het Arabische land woensdagavond gemeld.

Al het voetbal van het hoogste niveau in Egypte is stilgelegd vanwege de ongeregeldheden van vanavond.

 

 

Zwaar geweld op voetbalveld

TERHEIJDEN - Twee elftallen van de voetbalclubs sv Terheijden en het Oosterhoutse TSC zijn tijdelijk uit de competitie gehaald na een zware mishandeling vorige week zaterdag op het veld van sv Terheijden.

Daarbij raakte een 17-jarige speler van sv Terheijden zwaargewond. Het slachtoffer heeft twee dagen op de intensivecareafdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda gelegen. Hij liep onder meer een gescheurde milt, een ingeklapte long en enkele gekneusde ribben op. Het herstel zal minimaal een half jaar duren.

Volgens een getuige van het incident werd het slachtoffer na een harde actie door zeker drie spelers van TSC tegen de grond gewerkt en in elkaar geslagen. De vader van de jongen probeerde zijn zoon nog te ontzetten. De vader van een tegenspeler, die langs de zijlijn stond, zou hebben gedreigd met wraak als sv Terheijden later dit seizoen op het veld van TSC speelt.

Of dat er nog van komt, is de vraag. Manager Mark van Berkum van het KNVB-district Zuid 1: "Dit is excessief. Een schop is al ernstig, maar hier is al het betamelijke overschreden. De consequenties zullen aanzienlijk zijn."

Volgens Van Berkum verhoort de tuchtcommissie komende woensdag de partijen over het incident. "We zullen vervolgens snel een uitspraak doen. Dat is nieuw beleid: binnen twee weken na een incident scheppen we duidelijkheid."

Hij sluit niet uit dat de individuele spelers langdurige schorsingen boven het hoofd hangen. Als een van de teams collectief als hoofdschuldige wordt aangemerkt, volgt voor de rest van het seizoen uitsluiting van de competitie.

Van de mishandeling is ook aangifte gedaan bij de politie. Een woordvoerster zegt dat het onderzoek loopt. Zij gaat ervan uit dat de daders vervolgd zullen worden. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Voorzitter Jan Tempelaars van sv Terheijden is naar eigen zeggen zeer geschrokken van het incident. Toch reageert hij terughoudend. "Het is zinloos geweld, maar voor een definitief oordeel wacht ik liever de uitspraak van de tuchtcommissie af. Beide clubs nemen dit zeer serieus. Het is slecht voor het voetbal."

Tempelaars vindt het te prijzen dat het geweldsincident niet onder de pet wordt gehouden. „Dat is in het verleden helaas maar al te vaak gebeurd. Gelukkig is een zwaar incident als dit zeldzaam. Het is zeker geen schering en inslag.”

Voorzitter Frans Keltjens van TSC noemt het voorval ‘triest’. „We hebben hier zelf melding van gedaan bij de KNVB. Nu wachten we de uitspraak af.”

Het volledige TSC-team is vooruitlopend op de uitspraak geschorst door het clubbestuur. Ook zijn de trainingen gestaakt. Het bestuur sluit verder niet uit dat leden van club geroyeerd zullen werden.

In augustus stuurde de KNVB een waarschuwingsbrief aan alle voetbalverenigingen. Excessen worden niet langer getolereerd. Volgens de KNVB wordt de voetbalsport regelmatig geconfronteerd met buitensporig geweld. In januari richtte de KNVB een speciale taskforce op om de problemen aan te pakken.

Dat heeft geresulteerd in een aantal maatregelen. Vanaf dit seizoen is de strafmaat verzwaard. Zo krijgen spelers die zich schuldig maken aan geweld tegen scheidsrechters eerder de maximale straf: afnemen van het lidmaatschap. Teams die zich schuldig maken aan een collectieve vechtpartij, worden sneller uit de competitie genomen.         

www.youtube.com/watch?v=3mOVxIKL_5U          Amerika

www.youtube.com/watch?v=yhWs4LHOiT0           Supportersgeweld Egypte