Visie op het onderwerp

Hier is mijn visie over het onderwerp geweld in de sport. Ik heb hiervoor drie levensvragen beantwoord. De bedoeling hiervan is dat ik mijn eigen gedachten en meningen helder en duidelijk onder woorden breng.

1. Komt geweld in de sport doordat mensen niet tegen hun verlies kunnen? Ja, mijn mening hierover is heel duidelijk. Ik denk doordat mensen niet tegen hun verlies kunnen dat ze gefrustreerd raken en daardoor geweld gaan gebruiken op de tegenstander. Mensen in Nederland denken vaak de beste te zijn en zijn heel erg zeker over zichzelf, hierdoor worden ze soms arrogant. Als ze dan een keer achterstaan of verliezen kunnen ze daar niet tegen, en houden ze zichzelf ook niet in. Er wordt dan gescholden met vreselijke woorden (geestelijk geweld), maar soms gaat het nog verder en bezorgen ze iemand fysiek schade (lichamelijk geweld). Mijn mening hierover is dat mensen ook met verlies om moeten kunnen gaan en dat ze niet altijd de beste kunnen zijn en altijd kunnen winnen. Als je hiermee weet om te gaan, kun je tegenslagen ook makkelijker verwerken en zal er minder geweld plaatsvinden in de sport.

2. Zou geweld uit frustratie in de sport komen door de scheidsrechter? Dat ligt er aan hoe de scheidsrechter fluit. Als de scheidsrechter partijdig is en fluit voor één partij dan zeg ik ja. Mensen raken snel gefrustreerd doordat iemand hun tegen zit, als je bijvoorbeeld een punt maakt en die word afgekeurd door een reden terwijl dit onzin is en het punt gewoon moet tellen ben ik het eens met de mensen die gefrustreerd raken. Maar om hier nou geweld uit voort te laten komen gaat te ver. Sommige sporters sporten voor hun plezier, anderen sporten voor de prestatie. Mensen die voor de prestatie voetballen raken vooral snel gefrustreerd als een scheidsrechter tegen zit, waardoor hevig geweld kan ontstaan. Maar het kan ook zijn dat de scheidsrechter heel eerlijk fluit en het de sporters zelf gewoon niet wil lukken waardoor ze gefrustreerd raken en geweld gaan gebruiken tegen de scheidsrechter op tegenstanders.

3. Is geweld in de sport tegen te gaan? Ja, je hebt op verschillende plekken in de sport last van geweld. Onder de supporters maar ook onder de sporters zelf. Bij belangrijke sportwedstrijden word al veel gebruik gemaakt van politie en beveiliging tegen geweld hierdoor wordt het geweld al veel minder. Het is belangrijk dat er nog beter wordt gecontroleerd onder de supporters, als deze bijvoorbeeld al een groot percentage alcohol in het bloed hebben moet je ze gewoon verbieden om supporter te zijn. Maar ook de sporters zelf moet je goed waarschuwen op de gevolgen van geweld in een wedstrijd. Sporters moeten beter om leren te gaan met tegenslagen waardoor ze ook niet zo gefrustreerd raken bij een tegenslag. Ook na een wedstrijd buiten bijvoorbeeld een stadion moet nog goed gecontroleerd worden, want zo snel de beveiliging verdwenen is gaat het allemaal fout! Ik denk dat dit allemaal nog beter kan dan dat ze nu al doen!