Interview

Het doel van mijn interview is dat ik meer informatie krijg over geweld in de sport en ik vind het ook interessant om zijn ervaringen te horen. Ik heb hiervoor J. Steenkamp een scheidsrechter van de KNVB geïnterviewd, hij was aan het fluiten bij een wedstrijd van de Tukkers 1.

 

Waarom heeft u er voor gekozen om scheidsrechter te worden?

Ik heb vroeger zelf altijd al gevoetbald, maar ik kon het toen nooit vinden met de scheidsrechter. Ik heb toen altijd gezegd dat ik later een goede scheidsrechter zou worden, en ik ben nu scheidsrechter maar heb wel gemerkt dat je nooit vrienden kunt zijn met iedere speler in het veld. Er is altijd wel iemand die vindt dat je niet goed fluit.

Hoelang bent u nu al scheidsrechter?

Ik ben in november 5 jaar scheidsrechter bij de KNVB, ik ben laag begonnen en fluit nu hoger, zoals je vanmiddag hebt gezien bij de Tukkers 1. Ik heb daarvoor al gefloten bij de jeugd van de vereniging waar mijn zoon voetbalt.

Moet u als scheidsrechter door het hele land? Zo ja, in welke provincie vind het meeste geweld plaats?

Nee, ik moet vooral in Overijssel fluiten, af en toe word ik iets verder weg ingedeeld. Ik heb een keer met een landelijk toernooi gefloten in Amsterdam, ik ben er wel achter gekomen dat daar veel meer sprake is van geweld dan aan deze kant van het land.

Is er in elke voetbalwedstrijd sprake van geweld?

Nee, er zijn genoeg wedstrijden waar lekker fanatiek gevoetbald wordt. Maar er zijn ook wedstrijden waar er jammer genoeg wel geweld wordt gebruikt om te winnen.

Heeft u al eens een wedstrijd gestaakt omdat er sprake van geweld was?

Ja ik heb één keer een wedstrijd moeten staken omdat het helemaal uit de hand liep. Zelfs de supporters gingen het veld op, het waren twee grote partijen tegen elkaar. Ik heb toen afgefloten en beide teams naar de kleedkamer gestuurd.

Welke wedstrijd heeft door middel van geweld het meeste indruk op u gemaakt?

Dat was de wedstrijd waar ik het hierboven ook al over had, het liep zo erg uit de hand dat supporters gingen helpen en dat ze niet meer normaal tegen elkaar konden doen omdat ze elkaar schopten, slaan etc.

Heeft u al een keer gehad dat voetballers of supporters zo boos waren dat ze u bijv. een klap gaven?

Ja, ik heb één keer gehad dat ik een penalty heb gegeven. Achteraf was dat absoluut niet zo aan iedereen te horen. De partij die toen het penalty tegen kreeg werd woest op mij, en één speler kon zich niet inhouden en gaf mij een klap in m'n gezicht. 

Welke manier van geweld word er vaker uitgevoerd, lichamelijk of geestelijk?

Eigenlijk zie je allebei heel vaak. Voetballers schelden erg veel in het veld als iets niet lukt, maar ik weet niet of jullie dit direct tot geestelijk geweld rekenen. Je ziet ook heel vaak dat mensen opzettelijk iemand neerhalen, omdat ze bijvoorbeeld de tegenspeler helemaal zat zijn. Ook zie je wel eens dat mensen voor de bal gaan en onopzettelijk iemand neerhalen.

Wat was de ergste overtreding die opzettelijk gebeurde?

Dat was een maand geleden bij een wedstrijd in Enschede, iemand had de bal en ging richting de goal. De tegenstander kwam van de zijkant en trapte vol op de enkels. Ik heb hem er direct uit gestuurd met een rode kaart. De andere is naar het ziekenhuis gegaan en had de enkel gebroken.

Bent u van plan nog lang scheidsrechter te zijn of wilt u binnenkort graag stoppen?

Ik ben nu 4 en half jaar scheidsrechter van de KNVB en daarvoor al een aantal jaren bij de jeugd. Ik vind het heel erg leuk, maar ik doe nog ongeveer tot dat ik 5 jaar scheidsrechter ben en dan vind ik het goed geweest! Er zijn genoeg scheidsrechters die mij op willen volgen.