Sport   

Er is sprake van geweld in de sport wanneer supporters of de sporters zelf zich niet meer kunnen inhouden en lichamelijk geweld of vandalisme uitvoeren. Denk hierbij aan opzettelijk geweld zoals een flinke trap geven tegen de tegenstander maar ook het vernielen van bijvoorbeeld de borden langs de kant.

 

Oorzaken:

  1. Periodieke explosieve stoornis kan een oorzaak zijn van geweld in de sport. Dat is een gedragsstoornis waardoor je extreme uitingen van woede kunt krijgen, vaak tot op het punt van geweld. Het kan dus zijn dat je moeilijk tegen je verlies kunt, en iedereen verliest wel eens dus ook jij. Als je op het punt staat te verliezen word je zo boos dat je helemaal barst, en erg agressief wordt waardoor geweld ontstaat met de tegenstander.
  2. Sommige kunnen een genetische aanleg hebben voor geweld (vooral mannen), dit komt door een ongewoon hoog testosteron. Hierdoor kunnen ze agressief worden en dit kan leiden tot geweld in de sport.

 

Gevolgen:

De gevolgen van geweld in de sport kunnen ernstig aflopen, maar het kan ook blijven bij een bedreiging. Meestal blijft het toch wel klein bij een bedreiging of een vloekwoord. Soms loopt het erg uit de hand en zijn mensen zo agressief dat je er weinig tot niks aan kunt veranderen, helaas heb je ook soms te maken met dodelijke afloop.

 

Oplossingen:

Wat het belangrijkst is natuurlijk je moet het voorkomen, dus je kan er voorlichting over geven. Door te zeggen dat je hard aan word gepakt bij het gebruiken van geweld. Dan weten de kinderen, want daar moet je beginnen met de voorlichtingen dat ze dit niet moeten doen. Het moet de kinderen afschrikken, zodat ze het vanaf jonge leeftijd al gelijk niet in hun hoofd hebben. Je moet eigenlijk de kinderen een beetje bang maken dat is denk ik wel de beste manier om iets te voorkomen. Ook vind ik dat er veel harder moet worden aagepakt, en de straffen flink te verhogen. Mensen die agressief zijn door sport en daardoor geweldadig worden, moet je een hoge boete geven en desnoods even in de cel doen. Je moet hopen dat ze het hierdoor afleren. Als ze in een stadion gewelddadig worden kun je ze een stadionverbod op leggen, zodat ze nooit meer in het stadion mogen komen. De 'echte' supporters kunnen er dan heen voor hun plezier!

Ook moet de overheid meer geld uitgeven aan politie, zodat er meer controle is bij de wedstrijden. Ze zijn al goed beveiligd, maar soms zie je dat het toch nog beter kan. De politie en beveiliging moeten bij begin van de wedstrijd als de supporters aankomen, niet alleen controleren op wapens, maar ook op drugs en of de supporters al dronken zijn. Zo ja, dan moet je ze niet binnen laten! Dit kan namelijk helemaal verkeerd aflopen.