Verkeersgeweld

Er is sprake van verkeersgeweld wanneer de agressie zich in het verkeer op een openbare weg afspeelt. Denk hierbij niet alleen aan botsingen, en ernstige ongelukken, want ook een middelvinger opsteken valt al onder verkeersgeweld. Verkeersgeweld is de meest voorkomende soort van geweld. Dit komt doordat mensen op de weg al snel gefrustreerd zijn.

 

Oorzaken:

  1. Mensen in het verkeer denken overal recht op te hebben. Ze hebben vaak haast en willen zo snel mogelijk van A naar B. Wanneer dit niet lukt doordat er bijv. een stoplicht op rood springt, of omdat ze voorrang moeten verlenen raken ze gefrustreerd. Er hoeft dan nog maar iets te gebeuren in het verkeer en ze gaan door het lint. Hiermee bedoel ik dat ze beginnen te schelden, hun middelvinger opsteken en mensen gaan bedreigen. Deze oorzaken kan niemand wat aan doen, toch raken mensen er geïrriteerd door.
  2. Asociaal verkeersgedrag van de medereizigers wekken agressie op. Wanneer er twee auto’s razendsnel binnen de bebouwde kom rijden, zegt er vaak iemand wat van, het gevolg hiervan is dat de mensen agressief worden, en er wordt gevochten. De mensen die de woede opwekken, door bijvoorbeeld razendsnel door de bebouwde kom te rijden, zijn hier van bewust.

 

Gevolgen:

De gevolgen van verkeersgeweld zijn heel ruim. Vaak blijft het bij een bedreiging en een lelijk woord. Het kan ook helemaal verkeerd aflopen. Hierbij bedoel ik zware verkeersongelukken en wanneer iemand in elkaar word geslagen. Hieronder ziet u een tabel met een overzicht van verkeersgeweld.

 

 

 

Doden

1990-1992

Doden

 2000-2002

Ziekenhuisbezoek 1990-1992

Ziekenhuisbezoek

2000-2002

Fietsers

19%

18%

34%

37%

Automobilisten

53%

52%

34%

32%

 

Hier is de 100% gelijk gesteld aan al het verkeersgeweld. Je ziet dat het verkeersgeweld ongeveer gelijk is gebleven, het verandert niet veel.

Oplossingen:

Doordat de politie zich niet bewust is waar het verkeersgeweld plaatsvindt en hoe ze hier mee om moeten gaan is op dit moment het geweld in het verkeer niet op te lossen. Als de politie hier een onderzoek naar zou gaan doen zou het geweld wel op te lossen zijn. Zo weet de politie niet hoe ze nu met het geweld in het openbaar vervoer moeten omgaan, doordat ze er zelf nooit bij zijn en zich er geen beeld van kunnen vormen, als dit anders wordt zou het verkeersgeweld kunnen afnemen. Tot die tijd zou een oplossing kunnen zijn dat mensen eerder van huis weggaan en de tijd nemen om ergens te komen.