Visie op geweld

Geweld: Het bewust schade toebrengen aan iets of iemand. Vaak komt dit voort uit frustratie. Bij geweld verniel je iets of doe je anderen pijn. Dit kan fysiek en mentaal.

 

Diverse vormen van geweld:

Er zijn meerdere vormen van geweld, dit zie je al bij het lichamelijk en geestelijk geweld. Wij zijn van mening dat geestelijk geweld even erg is als lichamelijk geweld. Iemands eigenwaarde afnemen kan voor diegene veel meer pijn opleveren dan wanneer je diegene schopt of slaat. Het verschilt per persoon welke vorm van geweld je erger vind lijkt ons. Sommige mensen kunnen beter tegen geestelijk geweld, zij trekken zich er niets van aan en zij zo zelfverzekerd dat het pesten dan vaak niets uit haalt. Je kunt ook onderscheid maken tussen persoonlijk, openbaar en structureel geweld. Persoonlijk geweld moet vreselijk zijn voor de slachtoffers omdat dit alles thuis gebeurt en als je terugkomt uit school of van je hobby kom je wel altijd in dat huis terecht. Openbaar geweld is wat dat betreft veel breder. Pesten, vandalisme, hooligans, het valt allemaal onder openbaar geweld. Dit geweld lijkt ons voor de slachtoffers iets minder erg doordat er altijd iemand in de buurt is die je kan helpen, je moet alleen geluk hebben dat diegene dat dan ook doet. Structureel geweld gebeurt door de regering. Merle is van mening dat het volk vaak dit geweld opwakkert, door bijvoorbeeld tegen de regering in te gaan. Jim vind dat het volk er niets aan kan doen en dat de regering zijn werk niet goed doet.

 

Hoe ontstaat geweld?

Wij zijn het er allemaal mee eens dat geweld voortkomt door agressie. Doordat mensen hun frustratie niet kwijt kunnen of omdat ze onzeker zijn. Bij het geweld plegen krijgen ze dan een soort zwarte vlek voor hun ogen en weten ze zelf niet meer wat ze doen. Diede vindt dit absoluut geen excuus doordat zij dat ook nooit heeft. Ze vindt dat mensen hier een andere uitlaatklep voor moeten vinden.

 

Wat betekend dit voor mensen?

Voor de daders betekend dit dat ze ergens hun woede in kwijt kunnen ten koste van anderen. Voor de slachtoffers betekend dit veel meer. Vooral bij huiselijk geweld en pesten. De slachtoffers blijven er hun hele leven last van hebben terwijl de daders hier helemaal niet bij nadenken. De daders zijn wat dat betreft erg arrogant door alleen naar zichzelf te kijken en niet verder na te denken. Geweld kan dus een grote impact hebben op iemands leven. Bij hooligans is dit bijvoorbeeld ook zo. Alleen zien zij niet dat ze zelf ook fout bezig zijn en vinden ze dat ze dit moeten doen voor hun club. Over het algemeen is geweld overal en vind je het overal terug in het dagelijks leven. Zoals geweld in het verkeer. Alleen zijn mensen daar helemaal niet meer bewust van.

 

Kun je een dader/slachtoffer profiel maken?

Jim: Voor mij zien de daders eruit als grote stevige mannen. Ze zijn een beetje getint en voelen zichzelf erg stoer. Ze zijn erg arrogant wat dat betreft. De slachtoffers daarentegen zijn veel kleiner en mager. Ze hebben weinig vrienden en weinig eigenwaarde.

Merle: Ik zie daders juist voor me als jongens met stoere merkkleding. Ze laten zien dat ze veel geld hebben en kunnen bedreigend overkomen. Qua slachtoffers ben ik het aardig eens met Jim.

Michelle: Ik denk juist dat je daders juist oudere jongens zijn en de slachtoffers jong. Zodat de slachtoffers geen enkele kans hebben tegen hen.

Diede: Ik heb geen duidelijk profiel voor me. Want als je kijkt naar huiselijk geweld kunnen het de normaalste vaders zijn. Alleen van de slachtoffers lijkt het me dat ze totaal geen zelfvertrouwen hebben en er dus ook niets tegen te durven doen.

 

Is geweld te voorkomen?

Wij denken dat geweld niet te voorkomen is. Het zit in de mens zich meer te voelen dan een ander en dat zal ook nooit anders zijn. Wel kunnen mensen er anders mee omgaan. Meer bewust worden van het geweld om hen heen waardoor ze er minder snel op in gaan en ook beter in staat zijn anderen te helpen.

 

Is het op te lossen?

Diede is van mening dat geweld pas op te lossen is nadat het geweld is gepleegd en mensen er last van hebben omdat men tot die tijd zich er niet van bewust is dat er werkelijk zo veel geweld om hen heen is. Michelle denkt dat het wel op te lossen is wanneer er overal regels voor komen en iedereen zich daar ook aan houd. Merle zegt dat er altijd wel mensen zijn die zich daar toch niets van aantrekken waardoor het niet te stoppen is.

 

* Wordt de mens steeds gewelddadiger?

Michelle en Jim denken dat de mens niet steeds gewelddadiger word omdat er vroeger en hoelang wij het kunnen voorstellen er altijd al geweld was. Alleen zijn daar niet zoveel bronnen over en weten wij daar dus ook minder van. Merle en Diede denken dat de mens wel gewelddadiger word doordat er steeds meer middelen komen waarmee men geweld kan aanbrengen. Zoals pistools en messen. Door deze middelen maak je het de mensen wel erg gemakkelijk, wanneer je een pistool bij de hand hebt bedenk je je minder snel om deze te gaan gebruiken. Wanneer je dan iets agressie voelt op komen is het al mis.

 

* Wat wil men bereiken met geweld?

Volgens ons is er niet iets wat men wil bereiken met geweld. Ze doen het onbewust maar doen er gelijkertijd wel erg veel mensen pijn mee. Alleen komt de spijt van wat ze hebben gedaan en de bewustwording pas later. Dit is dan al te laat, het geweld is al gepleegd. Wij denken wel dat men een grote opluchting voelt vlak na het plegen van geweld, de agressie is dan weg. Het doelbewust aanbrengen van geweld, door er verder van te voren aan te denken en uit te werken zoals terrorisme, doen mensen door de aandacht te krijgen van de media zodat er ook naar hun geluisterd wordt. Merle kan dit maar moeilijk begrijpen omdat er ook zoveel andere dingen zijn waarmee je de aandacht te pakken kunt krijgen.