Visie op het onderwerp

Hier is mijn visie over het onderwerp verkeersgeweld. Ik heb hiervoor 3 levensvragen beantwoord over het onderwerp om mijn mening duidelijk te maken. Dit is wel mijn eigen visie dus het hoeft niet zo te zijn als ik zeg. Je kunt een andere mening hebben, maar je kunt je ook grotendeels in mijn mening vinden. Het kan allemaal!

1. Is verkeersgeweld te voorkomen? In Nederland zijn wij verkeersgeweld nu aan het oplossen door de politie. Ik denk niet dat dit veel zin heeft. De politie kan niet overal zijn en het geweld kan uit de vreemste hoeken komen. Wanneer er iemand bijvoorbeeld zonder te kijken het zebrapad op loopt, kan de automobilist boos worden en tegelijkertijd ook de voetganger. In zulk soort situaties weet je niet wie er schuldig is en er kan geen politie bij elk zebrapad gaan staan. Wel denk ik dat geweld een hoop te maken heeft met teleurstellingen. Wanneer mensen deze teleurstellingen in gaan programmeren zijn ze een stuk relaxer en vinden ze het bijvoorbeeld niet erg om voor het zebrapad te wachten, of hebben ze het in de gaten wanneer er zomaar iemand oversteekt. Op deze manier denk ik dat grotendeels het verkeersgeweld opgelost zou kunnen worden. Het probleem is wel dat elk mens fouten maakt, dus ook in het verkeer. En wanneer deze fouten anderen in gevaar brengen kunnen deze mensen nogal fel reageren. Van deze vorm van geweld denk ik niet dat snel opgelost zal worden. Wanneer mensen zelf geen fouten maken, kunnen zij dit ook niet goed van anderen hebben.

2. Laten wij de druk van het werk, de tijd en een groep regeren? Op een mens staat in het dagelijks leven een hoop druk. Dit is ook een oorzaak van verkeersgeweld. Ik denk dat de mens zich erg laat meeslepen door anderen, door het werk of door de tijd. Werk: wanneer iemand iets belangrijks op het werk te wachten staat spookt dit door zijn/haar hoofd en kan deze persoon zich moeilijk weer op de weg concentreren en dit kan ongelukken veroorzaken. Dit is niet op te lossen want ik denk dat het in de mens zit goed te willen presteren en hierdoor afgeleid te zijn. Tijd: als je een tandartsafspraak hebt en je kunt het bijna niet halen, is de mens genijgd om iets sneller te rijden. Dit zou nog op te lossen kunnen zijn wanneer mensen zich aanwennen eerder weg te gaan en ruimer te plannen. Groep: de druk van een groep is vooral bij jongeren erg belangrijk, wanneer je met 2 op een scooter zit en degene achterop zit je op te jutten dan schop je veel eerder een autospiegel van een auto dan wanneer je zelf rustig op een scooter aan het rond rijden bent. Ook laat je je dan veel sneller meeslepen door de ander waardoor er ook sneller ongelukken ontstaan.
Over het algemeen denk ik dus dat de druk van het dagelijks leven een erg grote impact op ons heeft waar we niet zo snel iets aan kunnen doen maar dat het iets is wat is meegegroeid met de maatschappij, helaas kan dit ook geweld veroorzaken.

3. Zou je geweld uit frustratie in het verkeer kunnen opvatten als zinloos geweld? Voor mij is dit antwoord een volmondige ja. Wanneer iemand iets uit pure frustratie doet verliest dit persoon het evenwicht in zichzelf en kan dan gaan doorslaan. Maar dit is helemaal niet nodig wanneer hij/zij zich er gewoon overheen zet en niet te reageren op bijvoorbeeld het rijgedrag van iemand anders. Wanneer iemand zelfs zo heftig reageerd dat er geweld aan te pas komt, dan denk ik persoonlijk dat er meer heeft afgespeeld in de dag die de persoon heeft beleeft. Wanneer een persoon ook nog eens geweld veroorzaakt met een wapen, vind ik dat je het verhaal helemaal in twijfel kunt trekken omdat hij/zij dan een wapen op zak heeft gehad. Wanneer hij/zij niets van plan was of helemaal niets heeft meegemaakt, waarom zou hij/zij dan een wapen op zak hebben? Ik denk dat deze mensen dan gewoon op geweld uit zijn en het incident wat zich er voor heeft afgespeeld kunnen gebruiken als excuus om hun frustratie kwijt te raken door iemand anders pijn te doen. Hiervan vind ik dat het onder zinloos geweld valt omdat hij/zij ook de frustratie in bijvoorbeeld een sportschool had kwijt gekunt. Alleen zouden er dan geen gewonden bij vallen en zou het allemaal veel veiliger zijn geweest. Wanneer je kleine fouten in het verkeer maakt moet je dus geluk hebben met wie je dan te maken hebt en zelf vooral rustig blijven en je excuses aanbieden.