Interview

Voor het interview van mijn deelonderwerp heb ik een brigadier geïnterviewd. Zij heet K. de Groot en heeft jarenlang in Mariaparochie gebrigadiert. Ze stak kinderen van de basisschool over en kende haar oversteekplaats goed. Zij heeft mij dus ook een hoop kunnen vertellen over de mensen in het verkeer en hun gedrag. Zie hieronder het interview.

 

Hoelang hebt u als brigadier gewerkt? Ik heb 7 jaar als brigadier gewerkt en met veel plezier. Dat ik er aan kon bijdragen dat de kinderen veilig thuiskomen gaf me een goed gevoel.

Hoe was het om voor het eerst te brigadieren? Het was in het begin even wennen omdat je dan nog niet doorhebt waar je allemaal wel niet op moet letten. Uiteindelijk is dit goed gekomen en ging het werk bijna vanzelf. Ik wist op een gegeven moment wel waarop ik moest letten.

Was er een verband tussen het brigadieren en je idealen? Ja. Het brigadieren is maar een klein iets en toch erg belangrijk. Door het werk te doen had ik het gevoel dat ik iets goeds deed voor de maatschappij en dat ik er voor zorgde dat niet alleen mijn eigen kinderen, maar ook andermans kinderen veilig overkwamen. Het brigadieren was bovendien niet erg om te doen en je hield er een goed gevoel aan over.

Heeft u wel eens een ongeluk meegemaakt bij het kruispunt waar u brigadierde? Nee, gelukkig niet. Al weet ik bijna zeker dat als ik en andere vrijwilligers er niet stonden, er zeker ongelukken waren gebeurt. De kinderen, maar ook de drukke moeders hadden ontzag voor ons en deden wat wij zeiden.
Kunt u uitleggen waarom u denkt dat er anders wel ongelukken waren gebeurd? Omdat de kinderen dan zelf zouden moeten oversteken en als ze uit school komen en snel naar huis willen niet erg goed opletten. Ook denk ik dat de kinderen neit heel veel verstand hebben van de verkeersregels en dat er hierdoor fouten ontstaan waar automobilisten uiteindelijk ook de dupe van worden. Wanneer wij er stonden hoefden de kinderen niet na te denken en hoefden ze alleen maar te doen wat wij zeiden dat ze moesten doen.

Heeft u wel eens agressief gedrag meegemaakt van fietsers in de tijd dat u brigadierde? Dat heb ik zeker meegemaakt! De leerlingen van Canisius fietsen altijd langs het kruispunt. Zij hebben vaak geen zin om te stoppen als wij dat zeggen en proberen ons te ontglippen. Gelukkig is het nu beter geregeld en met dank aan nieuwe kleding en bordjes konden wij ze beter tegenhouden wat zorgde voor een veiligere oversteekplaats.
Waardoor denkt u dat de fietsers het deden? Het was gewoon stoerdoenerij. De fietsers waren in grote groepen en wilden niet voor elkaar onder doen. Dat er kinderen gewond konden raken kwam niet eens in hun hoofd op. Ook denk ik dat ze de oversteekplaats als een opstopping zagen, waardoor ze minder snel thuis zijn.
Kunt u zich verplaatsen in de fietsers? Enigzins wel ja, ik snap dat de scholieren na een lange schooldag het liefst zo snel mogelijk thuis zijn. Anderzijds vind ik dat het respect voor ouderen, en voor een prettige sfeer erg is veranderd de laatste jaren. Jongeren denken dat ze alles maar kunnen maken en houden met niets anders rekening dan met zichzelf.

Heeft u wel eens agressief gedrag meegemaakt van automobilisten bij het kruispunt? Echt agressief gedrag niet. Wel heb ik meegemaakt dat als ik s'ochtends stond te brigadieren er allerlei mensen in dure auto's langs kwamen. Het waren echte zakenlui en daar hoort natuurlijk ook het aspect van de drukte bij. Zij stonden dan voor je er trekten op voor je neus en toeterden soms. Wij als brigadiers hebben hier nog nooit wat op uit gedaan.

Vindt u dat de politie goed werk doet in het opzicht van verkeersgeweld? Nee. De politie weet dat het een probleem is, alleen weet niet wat zij eraan kan doen. Ze negeren het en richten zich op iets waar ze wel goed in zijn, boetes uitdelen.

Waarom bent u gestopt met brigadieren? Mijn kinderen waren al lang van de school af en toen ik ten slotte ging scheiden van mijn man had ik meer tijd nodig voor mezelf. Ik vind het erg jammer dat ik er mee gestopt ben.
Denkt u dat u ook nog eens weer gaat brigadieren? Op dit moment vind ik het wel prima zo. Maar als ze me ooit bellen omdat er vrijwilligers tekort zijn begin ik er zo weer mee. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik er ooit mee ben begonnen.